Hapjes en drankjes voor een feestje
Hapjes en drankjes voor een feestje: wat en hoeveel heb ik nodig?
Alle blogitems
30 juli 2024

Hapjes en drankjes voor een feestje: wat en hoeveel heb ik nodig?

Hapjes en drankjes voor een feestjeLeestijd: 3 minuten

Hapjes en drankjes voor een feestje: wat en hoeveel heb ik nodig? 

Organiseer je binnenkort een feestje thuis? Dan horen daar uiteraard ook een aantal heerlijke lekkernijen bij. Maar wat maak je? En hoeveel heb je eigenlijk nodig? 

Het is niet gek als je met vragen zit. Een goede voorbereiding is gelukkig al het halve werk. Daarom helpen we je met dit artikel graag al een beetje op weg. Zo weet je zeker dat iedereen heerlijk kan genieten van de door jou gemaakte lekkernijen op het feest. 

De lekkerste wijn 

Bij een feestje hoort ook een glaasje alcohol. Wijn is bij veel mensen favoriet. Zeker als hier ook nog een aantal hapjes bij gegeten worden. Maar voor welke wijn kies je dan? 

Dit hangt in de eerste plaats af van welke hapjes er precies geserveerd gaan worden. Een zeer populaire wijn uit Oostenrijk is de grüner veltliner. Deze wijn combineert uitstekend met sterkere smaken. Denk bijvoorbeeld aan Indiase hapjes, maar ook aan bijvoorbeeld een dampende kop uiensoep, varkensvleeswaren en stukjes sterke kaas. 

Liever een rode wijn? Zorg er dan voor dat de wijn past bij hetgeen je serveert. Bij rode wijn denk je bijvoorbeeld weer eerder aan vleesgerechten. Dit hangt echter ook af van de smaakbeleving. Een lichte rode wijn combineert bijvoorbeeld weer heel anders dan een volle rode wijn. 

Weet je niet zeker wat de beste optie is? Maak dan eerst een lijst met de gerechten die geserveerd gaan worden en ga hiermee naar een slijterij of win digitaal advies in bij een professionele webshop. Zij kunnen je vervolgens advies geven over geschikte wijnen. Meestal is het slim om meerdere soorten wijn in huis te halen en eventueel eerst zelf al verschillende combinaties uit te proberen. Dan weet je op het feest zeker dat deze met smaak gedronken zullen worden. 

Welke hapjes serveer ik?

Maar hoe stel je het juiste menu samen? 

Bedenk allereerst op welk tijdstip het feest plaatsvindt. Is dit op een moment waarop er normaal geluncht of gedineerd wordt? Dan is het logisch dat je voor uitgebreidere hapjes kiest, zodat deze altijd avondmaaltijd kunnen fungeren. Ben je echter op zoek naar hapjes op de late avond? Dan denk je eerder aan borrelsnacks. 

Houd ook rekening met eventuele specifieke dieetwensen van de gasten. Hebben sommigen bijvoorbeeld allergieën of wordt er vegetarisch of veganistisch gegeten? Dan is het goed om hier rekening mee te houden, zodat er voor ieder wel wat wils te vinden is. Als er sprake is van een allergie, is het beter om dit voedingsmiddel indien mogelijk volledig te weren. Zo voorkom je dat degene die allergisch is toch met deze stof in aanraking komt. 

Hoeveel hapjes en drankjes heb ik nodig? 

Serveer je enkel non-alcoholische drankjes? Houd er dan rekening mee dat je meestal meer nodig hebt dan als je ook alcoholische drankjes serveert. Van alcohol wordt doorgaans toch wat minder gedronken. Serveer je ook alcoholische drankjes? Zorg dan ook voor non-alcoholische alternatieven voor zij die liever niet willen of niet mogen drinken. 

Je kunt als vuistregel het volgende aanhouden: 4-6 hapjes per persoon en 3-4 drankjes per persoon. Dan kom je gemiddeld wel goed uit. 

 

Hapjes en drankjes voor een feestje: wat en hoeveel heb ik nodig?
 
 

Meer weten over onze mogelijkheden?

Vraag dan via onderstaande button advies aan.

 

Neem contact op

Vragen? 085-743 03 62